top of page

Από τις  12 Ιουνίου η καρδιά  ολόκληρου του πλανήτη θα χτυπάει στη Βραζιλία. Η χώρα της σάμπας, του καρναβαλιού και, φυσικά, του ποδοσφαίρου καλείται να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το ταξίδι θα ξεκινήσει από τη πόλη του Sao Paulo, όπου η Βραζιλία, ως διοργανώτρια, θα ανοίξει την αυλαία του Μουντιάλ με αντίπαλο την εθνική ομάδα της Κροατίας και θα τελειώσει  με το μεγάλο τελικό στο στάδιο Maracana στο Rio De Janeiro στις 13 Ιουλίου. Όλη η χώρα θα χορεύει στο ρυθμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου αφού τους 64 συνολικά αγώνες θα φιλοξενήσουν 12 πόλεις στα υπερσύγχρονα στάδια τους. Το Μanaus, η Fortaleza, το Natal, το Recife, το Salvador, η Cuiaba, η Brasilia, το Belo Horizonte, το Rio De Janeiro, το Sao Paulo, η Curitiba και το Porto Alegre είναι οι πόλεις που επελέγησαν να διεξαγάγουν τα παιχνίδια.

Οι ετοιμασίες για τις 32 χώρες που θα συμμετάσχουν έχουν ήδη ξεκινήσει, με σκοπό να είναι έτοιμες να ριχτούν στη μάχη του κυπέλλου. Αρχικά χωρισμένες σε 8 ομίλους, θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν τα 16 «εισιτήρια» που θα τις οδηγήσουν στη φάση των knock-out παιχνιδιών, με απώτερο στόχο τον τελικό της διοργάνωσης.

Οι όμιλοι

Ο πρώτος όμιλος είναι αρκετά ενδιαφέρων, αφού η Βραζιλία, η Κροατία, το Μεξικό και το Καμερούν θα διεκδικήσουν τις δύο πρώτες προνομιούχες θέσεις. Η εθνική ομάδα της Βραζιλίας έχει ξεκάθαρο στόχο και αυτός δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου μπροστά στο κοινό της. Ο προπονητής της ομάδας, Φελίπε Σκολάρι, έχει κάνει αρκετές αλλαγές, προτιμώντας νέους ποδοσφαιριστές που δεν έχουν συμμετάσχει άλλη φορά  σε μία τέτοια διοργάνωση, όπως  ο Neymar, o David Luiz και ο Paulinho, αφήνοντας παράλληλα εκτός αποστολής μεγάλα ονόματα όπως ο Robinho και ο Ronaldinho. Η Βραζιλία είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσεις, όμως η δεύτερη αποτελεί «καυτή πατάτα». Μία μεγάλη αμερικάνικη ποδοσφαιρική σχολή, αυτή του Μεξικού θα «κονταροχτυπηθεί» με το σκληροτράχηλο Καμερούν του Eto’o και του Song αλλά και με τη Κροατία του Μandzukic. Η εξέλιξη, λοιπόν, του πρώτου ομίλου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα μεταξύ παιχνίδια των τριών αυτών ισοδύναμων ομάδων.

 

Τα πράγματα στο δεύτερο όμιλο είναι πιο ξεκάθαρα, αφού σε αυτόν συμμετέχουν δύο φαβορί, η Ισπανία και η Ολλανδία και δύο αουτσάιντερ, η Χιλή και η Αυστραλία. Οι Furios Rojas  θα ταξιδέψουν στη Βραζιλία με όλα τα μεγάλα αστέρια τους, συμπεριλαμβανομένου και του φετινού παίχτη «αποκάλυψη» της Ατλέτικο Μαδρίτης Diego Costa. Οι υπερασπιστές του τίτλου θέλουν να συνεχίσουν να κατακτούν τρόπαια, όπως κάνουν άλλωστε συνεχώς τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ένα ακόμα στην τροπαιοθήκη τους. Από την άλλη, η φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 Ολλανδία θέλει να επιστρέψει δυναμικά στις μεγάλες διοργανώσεις,  μετά από το κάζο στο Euro του 2012, και επιθυμία όλων των Ολλανδών η παρέα του Van Persie και του Huntelaar να βρίσκεται στο Μaracana στις 13 του Ιουλίου. Η Aυστραλία όπως και η Χιλή ψάχνουν την έκπληξη σε αυτόν τον όμιλο, όμως οι πιθανότητες είναι εναντίον τους. Αξίζει να σημειωθεί πως η Χιλή είχε προχωρήσει στη φάση των 16 έχοντας στο τιμόνι της έναν μεγάλο προπονητή τον Μαρσέλο Μπιέλσα.

 

Ο τρίτος όμιλος θα συγκεντρώσει τα περισσότερα βλέμματα από τη χώρα μας, αφού σε αυτόν αγωνίζεται η εθνική ομάδα της Ελλάδας. Αναχωρώντας για τη Βραζιλία με ελπίδα και αισιοδοξία στη βαλίτσα της, θα τεθεί αντιμέτωπη με τρεις ισοδύναμες χώρες που διακρίνονται για τα διαφορετικά χαρακτηριστικά παιχνιδιού τους. Τεχνική, δύναμη και ταχύτητα περιγράφουν αντίστοιχα τις ομάδες της Κολομβίας του Radamel Falcao, της Ακτής Ελεφαντοστού του Didier Drogba και της Ιαπωνίας του Honda και του Shinji Kagawa. Η Ελλάδα με «όπλο» της την άμυνα καλείται να περιορίσει το χώρο δράσης των «γερόλυκων» της Κολομβίας και της Ακτής Ελεφαντοστού και να μπλοκάρει την γρήγορη επιθετική λειτουργία της Ιαπωνίας, ψάχνοντας παράλληλα τρόπους για να σκοράρει. Παρ’ όλα αυτά είναι ένας ανοιχτός όμιλος που τα πάντα μπορούν να συμβούν.

 

Ο τέταρτος όμιλος είναι βγαλμένος από τα όνειρα ενός λάτρη των τακτικών αναλύσεων. Σε αυτόν έχουν κληρωθεί η Ουρουγουάη, μία μεγάλη αλλά εκτός φόρμας ομάδα, η Αγγλία για την οποία μπορούν να γραφούν πολλές σελίδες εξαιτίας των αλλαγών που επιχειρεί να περάσει ο ομοσπονδιακός προπονητής  Roy Hogdson, η πάντα πρωταγωνίστρια σε τέτοιες διοργανώσεις Ιταλία αλλά και η Κόστα Ρίκα, μία αξιοσέβαστη ομάδα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους «μεγάλους». Έτσι η ισορροπίες  είναι λεπτές σε έναν τέτοιο όμιλο και η έκβαση του θα επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Πρώτον, εάν η Ουρουγουάη μπορεί να πιάσει την αναμενόμενη απόδοση, έτσι ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την Ισπανία και την Ιταλία. Δεύτερον, κατά πόσον θα μπορέσει η Ιταλία να παίξει πιο δημιουργικό ποδόσφαιρο απαρνούμενη το κατενάτσιο (ιταλικός όρος για το αμυντικό ποδόσφαιρο). Τρίτον, εάν θα πετύχει ο Roy Hogdson να αλλάξει το αποτυχημένο σύστημα 4-4-2 που συνοδεύει την Αγγλία για δεκαετίες σε 3-5-2 ή 5-3-2 και, επίσης, η προσπάθεια να εγκαταλείψει τις βαθιές μπαλιές και να ψάξει το «χτίσιμο» παιχνιδιού με πάσα από την άμυνα (transition game). Επιπλέον μεγάλο ρόλο θα παίξει αν η Κόστα Ρίκα μπορεί να στερήσει βαθμούς από του υπολοίπους. Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν εντός του αγωνιστικού χώρου.

 

Ο πέμπτος όμιλος είναι αρκετά ισορροπημένος αφού η Γαλλία φαίνεται ότι δύσκολα μπορεί να μείνει εκτός της επόμενης φάσης, η Ελβετία και το Εκουαδόρ θα παλέψουν για το δεύτερο εισιτήριο, ενώ η Ονδούρα που συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο Μουντιάλ πιστεύει σε ένα θαύμα για πρόκριση στη φάση τον 16. Η Γαλλία, όπως και η Ολλανδία, ψάχνει και αυτή την αγωνιστική αναγέννηση της μέσω του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου με στόχο, φυσικά, την κατάκτηση του τροπαίου ή τουλάχιστον μία καλή πορεία. Κάτι τέτοιο  μοιάζει εφικτό, αν αναλογιστεί κανείς τις τρομερές μονάδες που διαθέτει. Paul Pogba, Frank Ribery και Karim Benzema μερικές από αυτές. Ελπίζουμε οι «τρικολόρ» να παρουσιαστούν αντάξιοι των προσδοκιών.

 

Από τον έκτο όμιλο δε λείπει η Αργεντινή, το μεγάλο φαβορί, η πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα με όνειρα, αλλά και ποιότητα στο ρόστερ της για να τα ικανοποιήσει, η Βοζνία-Ερζεγοβίνη, μία τυπική αφρικανική ομάδα που βασίζεται στο παιχνίδι δύναμης (physical game), η Νιγηρία και το Ιράν, μία χώρα «ερωτηματικό». Είναι ένας αρκετά περίεργος όμιλος που χρειάζεται προσοχή και από τους τέσσερις. Πάντως η Αργεντινή μπορεί να περάσει αρκετά εύκολα αν το θελήσει και φυσικά στόχος της είναι να σηκώσει το κύπελλο μέσα στη χώρα της μισητής «σελεσάο». Επίσης πολλοί περιμένουν την αντίδραση της Βοζνίας σε μία τέτοια διοργάνωση, μετά την από την τρομερή πορεία στα προκριματικά, κερδίζοντας μάλιστα την Εθνική μας με σκορ 3-1. Η Νιγηρία  είναι μία ομάδα που δύσκολα θα τα παρατήσει, όποιες δυσκολίες και αν βρει στο δρόμο της.

 

Ο έβδομος όμιλος είναι ξεκάθαρος αλλά κρύβει αρκετές παγίδες. Σε αυτόν κληρώθηκαν η ομάδα της Γερμανίας, η Πορτογαλία, η Γκάνα και οι ΗΠΑ. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η παρέα του C.Ronaldo και η National Mannschaft θα κατακτήσουν τις δύο πρώτες θέσεις, αλλά η Γκάνα, σταθερή αξία τα τελευταία χρόνια, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με προπονητή έναν μεγάλο παλαίμαχο Γερμανό ποδοσφαιριστή τον Jurgen Klinnsman, μπορούν να στερήσουν από αυτούς το κυνήγι για τον τίτλο.

 

Για τέλος έχουμε τον όγδοο και τελευταίο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, που περιλαμβάνει το Βέλγιο, την Αλγερία, την Ν. Κορέα και τη Ρωσία. Από αυτό το γκρουπ ξεχωρίζει η ομάδα του Βελγίου, που διαθέτει μερικούς από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στον πλανήτη. Από τον Hazard μέχρι τον Κompany,  τον Lukaku και τον Witsel, αυτή η ομάδα έχει τις προοπτικές να πετύχει πολλά πράγματα στο θεσμό. Οι «αρκούδες» της Ρωσίας φαίνεται να υπερέχουν σε ποιότητα ρόστερ από τους «μαχητές της άμμου» (το σύνθημα του λεωφορείου της ομάδας της Αλγερίας) και της Ν. Κορέας, αλλά σίγουρα η δεύτερη θέση του ομίλου παραμένει ανοιχτή.

 

Λέγεται πως η Αγγλία γέννησε το ποδόσφαιρο και η Βραζιλία το ανέπτυξε. Σε αυτή, λοιπόν, τη χώρα όλοι ελπίζουμε να δούμε όμορφο και εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και φυσικά να πανηγυρίσουμε επιτυχίες της Εθνικής Ελλάδας. Γι’ αυτό απολαύστε αυτό το Παγκόσμιο με καλή παρέα και πολύ κέφι… ραντεβού στις 12 του Ιούνη.

Κων/νος Αυγουστάκης

bottom of page